Турският външен министър Мевлют Чавушоглу повтори в сряда позицията на страната

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу повтори в сряда позицията на страната
Коментари Харесай

Чавушоглу предупреждава Гърция с война за Егейско море

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу повтори в сряда позицията на страната си, че разширението на териториалните води на Гърция над 6 морски благи в източно Егейско море би представлявало " мотив за война " (casus belli), написа " Катимерини ".

В тирада Чавушоглу загатна опцията за разрешаване на разликите сред Турция и Гърция с правни причини и двустранен разговор, само че предложи необятен дневен ред, който беше отритнат от Атина, като демилитаризацията на островите в Егейско море, които Гърция завоюва от Турция през войната 1912 г.-1913 г., както и Додеканезите, окупирани от Италия във войната й с Турция от 1911-12 година и които в последна сметка стават гръцка територия през 1947 година

Гърция поддържа зона от териториални води от 6 морски благи в източното Егейско море, като в същото време я разшири до 12 благи в Йонийско море. Разширението е съвместимо с интернационалното морско право, само че използването му към Егейско море би означавало, че корабите, които излизат от протока на Босфора, неизбежно ще би трябвало да преминат през гръцки води, като по този метод ще би трябвало да изискат позволение за това. При настоящия 6-милен режим съществуват коридори на интернационалните води. В няколко случая на гръцки острови наоколо до турското крайбрежие законът диктува приблизително разстояние сред крайбрежията на двете страни.

" Нека изясня нещо... ние даже няма да позволим едностранно разширение на териториалните води от Гърция с една миля ", сподели Чавушоглу. " Ние не одобряваме приключен факт, който ще трансформира Егейско море в гръцко езеро, ще ни притисне към нашите крайбрежия и ще навреди на нашите законни и жизненоважни ползи. Решението, взето от турския парламент на 8 юни 1995 година (което афишира сходно разширение за причина за война) е към момента в действие. Това не е опасност от война, това е декларация за нашата решителност да защитим нашите права и ползи в Егейско море непременно ", добави Чавушоглу.

Чавушоглу също повтори позициите на Турция, че суверенитетът на някои по-малки острови в Егейско море е неустановен и отводът да се одобри, че островите имат собствен личен континентален шелф.

Турският външен министър също изрази раздразнението си от Съединени американски щати, че облагодетелстват Гърция в някои от разногласията си с Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР